Uppteckning nummer NM-SHA0823

Meddelare: Anna Märta Berg  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp

Det var en krigsherre, som var patron på Lögde ett tag. Han hette major Dreyer, och var med i frimureriet. Vissa tider var han tvungen fara in till stan (Sundsvall) på frimurarnes sammankomster. Han behövde inte få bud, utan han kände på sig, när de ville ha honom dit. Sista gången, han reste in till Sundsvall, kom han ej längre än till Stadsbacken. Där dog han i åkdonet. - På frimurarlogen i stan hade de bilder av alla medlemmarna, och på dessa kunde de se, om någon av dem var otrogen deras sak. Så skulle fallet ha varit med Dreyer, och då hade de stuckit igenom hans bild, och i det ögonblicket dog han själv.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner III